Nieuws

Hoe belangrijk vindt u een 3140 inspectie?

Op: 23 maart 2017

Het werken met of aan elektronische installaties is niet zonder gevaar. In de meeste installaties schuilen bepaalde risico’s die niet voor iedereen te zien zijn. Maar het gevaar daarentegen kan velen malen groter zijn. De risico’s die niet te zien zijn kunnen namelijk leiden tot brand, productieverlies, letsel of soms zelfs nog erger.

Er zijn voor de werkgever een aantal verplichtingen omtrent beleid voeren. Het belangrijkste punt waar de werkgever voor moet zorgen is dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Zorg dat het veilig is en zorg dat het ook veilig blijft. Gek genoeg geeft de Arbowet zelf geen praktische invulling over het feit wat nou een veilige installatie is en hoe de werkgever ervoor moeten zorgen dat veilig werken wordt uitgevoerd. De Arbo verwijst wel naar een aantal normen op het gebied van veiligheid.

Uw organisatie valt onder de Arbowet en zijn dus ook de normen NEN1010 (nieuwbouw) en NEN3140 (bestaande bouw) van toepassing. Deze normen hebben betrekking op onder andere de inspectie van de elektrische installatie. Normen zijn echter niet verplicht, als uw organisatie een vergelijkbaar veiligheidsniveau kan realiseren is dit ook akkoord.

Een middel om ervoor te zorgen dat uw installatie tijdens gebruik veilig blijft, is een periodieke inspectie. De werkgever is hier primair voor verantwoordelijk. In de praktijk wordt dit meestal gedelegeerd naar het inspectiebedrijf. De NEN 3140 stelt, dat het inspectiebedrijf de volgende punten moet bepalen:

  • Welke installatie of installatieonderdelen geïnspecteerd dienen te worden.
  • Welke inspectietermijn gehanteerd moet worden aan de hand van een risicoanalyse.
  • Of gebruik gemaakt kan worden van een steekproef, en zo ja hoe deze bepaald wordt.
  • Welke metingen en beproevingen uitgevoerd moeten worden.

Al deze zaken moeten vastgelegd en gedocumenteerd worden. Dus niet alleen hoe een installatie geïnspecteerd wordt, maar ook waarom en in sommige gevallen waarom niet.
Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat niet alleen de arbeidsinspectie hiernaar vraagt, maar ook de gemeente en in toenemende mate zelfs de verzekeringsmaatschappijen.

Veiligheid eerst
Bij Elsenga installatietechniek staat veiligheid voorop. Wij vinden het zeer belangrijk dat elektrische installaties veilig zijn en dat de werknemers hiermee ook veilig overweg kunnen. Zorgt u zelf ook voor een veilige situatie en voor uw werknemers? Indien u dit niet doet, wacht dan niet totdat het straks echt te laat is. Elsenga biedt u daarom een NEN 3140 inspectie aan om zo ervoor te zorgen dat u en uw werknemers in een veilige omgeving te werk kunnen gaan en u niet voor verassingen komt te staan. Op onze website kunt u meer informatie vinden over het technische beheer en onderhoud.

Delen

Deel dit bericht:

Ander nieuws

Elsenga Installatietechniek onderdeel van de VDK Groep

Na een zorgvuldig doorlopen traject heeft Elsenga Installatietechniek ervoor gekozen om na bijna 100 jaar een familiebedrijf te zijn geweest, verder te gaan onder de vlag van de VDK Groep. De afgelopen jaren hebben wij een behoorlijke groei doorgemaakt en zochten wij een sterke partner om de juiste vervolgstappen naar de toekomst te kunnen zetten. […]

Datacenter NTT/E-Shelter

Datacenter NTT/ E-Shelter, Afmontage 192 stuks PDU's

Nieuwbouw Rijnlands Lyceum te Oegstgeest

Elsenga Installatietechniek BV heeft de opdracht mogen ontvangen voor de elektrotechnische- en beveiligingswerkzaamheden behorende bij de uitbreiding van het onderwijsgebouw van het Rijnlands Lyceum te Oegstgeest.

Rabobank te Hoofddorp

De Rabobank gaat de vestiging in het centrum van Hoofddorp grondig verbouwen en heeft Elsenga Installatietechniek de opdracht gegund voor het uitvoeren van de elektrotechnische aanpassingen.

Cycle4Charity 2018

Elsenga was weer van de partij bij de 5e editie van Cycle4Charity, zowel als deelnemer als hoofdsponsor.

HMore – Elsenga 95 jaar

HMore Business en Lifestyle Magazine zoomed in op Elsenga en hun visie ter ere van het 95 jarig bestaan.