Bliksembeveiliging-, aarding en potentiaalvereffening

Bliksembeveiliging-, aarding en potentiaalvereffening

Elsenga Installatietechniek levert complete elektrische installaties. Een steeds belangrijker deel van deze installatie vormen de bliksembeveiliging, aarding en potentiaalvereffening. In een woning komt potentiaalvereffening altijd voor in de badkamer en op veel vrijstaande huizen en hoogbouw is vaak bliksembeveiliging geïnstalleerd. Steeds vaker eisen verzekeringsbedrijven bliksembeveiliging, zeker als de woning een rieten kap heeft.

In de zorg zijn veel medische ruimtes voorzien van potentiaalvereffening. Elsenga Installatietechniek heeft ervaring met ruimte met klasse 1, klasse 2 en klasse 3 ook wel conform de norm s1, s2, s2 Als, s2 s-keten als s3 ruimtes waar men tot ver in het menselijk lichaam werkzaamheden verricht.

Elsenga Installatietechniek heeft ruime ervaring met bliksembeveiliging. Zo hebben wij bliksembeveiliging aangelegd en onderhouden bij kantoren, medische ruimtes, fabrieken en musea.

Voor bliksembeveiliging werkt Elsenga Installatietechniek regelmatig samen met bekende partijen als Van den Heuvel totale bliksembeveiliging, Jules Goossens en Homemma.

Steeds belangrijker is het om in de installatie ook maatregelen te treffen tegen overspanning. Dit werkt op drie verschillende niveaus kortweg genaamd grof, midden en fijn. Dit zijn filters die in de elektrische installatie en bij fijn zelfs soms tot in de apparatuur zijn geplaatst. Het kan namelijk voorkomen dat de bliksem niet in, maar vlakbij het pand inslaat of in de bliksembeveiliging en dit kan zorgen voor een vernietigende spanningspiek in de huidige installaties. De huidige installaties zijn door toepassing van veel elektronica gevoeliger geworden voor overspanning. In de installaties worden op de plaatsen waar kabels het pand verlaten en/of binnenkomen de grof filters geplaatst. Op plaatsen in het pand waar de stroom zich verder verdeeld, wordt geadviseerd om midden beveiliging te plaatsen. Daar waar gevoelige apparatuur staat zoals computers, servers, domotica apparatuur, medische apparatuur en elektronisch gestuurde apparatuur of processen de fijn beveiliging. Op het gebied van overspanning werkt Elsenga Installatietechniek samen met de gerenommeerde merken als Dehn, Obo en Hager om een installatie te waarborgen.
De filters om overspanning te voorkomen, hebben last van slijtage. Deze filters dienen jaarlijks te worden gecontroleerd door Elsenga Installatietechniek om storing aan de installatie te voorkomen.

Neem contact met ons op