Noodstroominstallaties

Noodstroominstallaties

Elsenga Installatietechniek heeft een ruime ervaring met noodstroominstallaties. Veel van onze opdrachtgevers hebben bedrijf kritische processen. Denk bijvoorbeeld aan Schiphol. Wat gebeurt er als daar de computers uitvallen? Wat doet een callcenter als daar de stroom uitvalt? Op bijna iedere werkplek zijn werknemers tegenwoordig afhankelijk van de computer.
Als de stroom uitvalt, liggen veel processen stil; de telefoon gaat niet meer over, het licht gaat niet aan en de computer weigert dienst. We zijn allemaal afhankelijk van een stabiele energievoorziening. Je wil er niet aan denken dat de stroom uitvalt als je net onder het mes ligt in een ziekenhuis. Stroomuitval neemt in de toekomst toe omdat de energienetten zijn verouderd en niet aangelegd om energiestromen te laten lopen zoals zij tegenwoordig doen.

Dit kan leiden tot onverwachte problemen zoals op een windstille dag in een hete zomer. De windmolens leveren dan geen energie, maar de airco’s draaien wel volop. Ook neemt het elektrisch rijden een steeds grotere vlucht. Mede daardoor wordt het energieverbruik steeds onvoorspelbaarder. Ook zijn er soms onverwachte problemen zoals de gesprongen hoofdwaterleiding in 2015 bij het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit (AZVU) in Amsterdam. De hele installatie stond onder water. Elsenga Installatietechniek helpt uw bedrijf zich voorbereiden op calamiteiten. Daarvoor werken we samen met specialisten van onder meer Merlin Gerin, Schneider, Swart en Mig. Door het installeren van noodstroominstallaties verkleinen we het bedrijfsrisico bij stroomuitval. De adviseurs van Elsenga Installatietechniek adviseren graag over een noodstroominstallatie op maat.

Noodstroominstallaties worden gebruikt om elektrische systemen in werking te houden bij een netspanningsuitval. Dit gebeurt door een noodstroomgenerator (een motor). De meeste noodstroominstallaties komen automatisch in werking bij een netspanningsuitval of netspanningsdip en schakelen ook weer automatisch (vertraagd) uit als de netspanning terug komt. Het opstarten van het noodstroomsysteem duurt meestal een aantal seconden en daardoor gaat de installatie (zoals dat in vaktermen heet) even door het donker.
Er bestaan ook back-up noodstroomsystemen. Dit gebeurt door middel van accu’s. Een back-up noodstroomsysteem draait altijd mee in de elektrische installatie. Bij een spanningsuitval of spanningsdip blijft de elektrische installatie continu onder spanning door de noodstroom accu’s. Zo blijft de installatie constant onder spanning tot de accu’s leeg zijn.

Uiteraard bestaan er ook noodstroominstallaties als combinatie van de twee hierboven omschreven systemen. Op deze manier is men altijd verzekerd van spanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, telecombedrijven en hulpdiensten.

 

Neem contact met ons op