Ups en No-Break installaties

Ups en No-Break installaties

Ups en No-break installaties zijn een belangrijk onderdeel van noodstroomvoorziening. De ups en no-break installatie zorgt ervoor dat de stroom ook stabiel blijft als de netspanning terugkeert.

Ups systemen zijn diverse uitvoeringen beschikbaar. Belangrijk is dat installatie op maat wordt aangeschaft. De adviseurs van Elsenga Installatietechniek hebben voor ieder bedrijf goed advies voor Ups en No-break installaties. Eaton, Schneider, Socomec, APC, MGE en ABB zijn belangrijke leveranciers op dit gebied. Deze firma’s hebben allemaal hun sterke kanten. Elsenga Installatietechniek helpt graag bij het maken van de juiste keuze op het gebied van noodstroomvoorziening.

Ups en No-break installaties moeten minimaal jaarlijks worden gecontroleerd en getest. Met goed onderhoud voorkomt u dat de noodstroomvoorziening u in de steek laat op het moment dat het echt nodig is.
Er zijn heel veel mogelijkheden in configuraties, technieken en autonomietijden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor advies of begroting.
Configuraties

  • Single bedrijf opstelling
  • Fault tolerant opstelling
  • N+1 opstelling parallel redundant
  • 2N opstelling parallel redundant

UPS Systemen, interne technieken

  • Dubbel conversie UPS
  • Delta conversie UPS
  • Line interactive UPS
  • Standby ferro UPS

Elsenga stemt het systeem af op de gebruiker en de toepassing.
Batterijen en autonomie
Batterijen bepalen de autonomietijd bij statische UPS systemen. Elsenga levert een autonomietijd vanaf 4 minuten. Langere autonomietijden zijn ongelimiteerd te kiezen. Denk hierbij wel aan de eindige levensduur van batterijen. Als deze vervangen moeten worden, zijn ze milieubelastend. Daarom adviseren wij bij grotere autonomietijden de UPS no-break te leveren met een hierop afgestemd shortbreak noodstroomaggregaat.
Conversion On-Line UPS
De Conversion On-Line UPS is het meest gebruikte type UPS boven de 10kVA op dit moment. De stroomdiagram vertoont veel gelijkenis met de Standby UPS, maar het primaire voedingpad is via de inverter in plaats van via de primaire voeding.
Bij het Double Conversion On-Line UPS type veroorzaakt de uitval van de primaire voedingspanning geen omschakeling van de transfer switch. Dit is omdat de primaire voedingspanning alleen het laden van de back-up batterij verzorgt welke het vermogen via de inverter aan de verbruikers levert. Daardoor heeft de UPS bij een uitval van de voedingspanning geen omschakeling en geen onderbreking tijd.
Doordat de batterijlader en de inverter allebei het volledige UPS vermogen omzetten, heeft de UPS een verhoogde warmteontwikkeling en daardoor een gereduceerd rendement. Door het constante gebruik van de actieve power componenten wordt de betrouwbaarheid gereduceerd ten opzichte van andere ontwerp typen. De verloren energie neemt een behoorlijk deel van de life-cycle kosten van de UPS in. Daarnaast is het vermogen, opgenomen door de grote batterij lader, regelmatig non-linear en kan storingen veroorzaken in de aanwezige nabije bekabeling en problemen veroorzaken met standby generatoren.
Line Interactive UPS
De Line Interactive UPS is het meest gebruikte type UPS in het MKB voor webservers en afdeling servers. Bij dit type UPS is de batterijspanning naar wisselspanning converter (inverter) altijd verbonden met de verbruikers aan de uitgang van de UPS. De inverter werkt als gelijkrichter voor het laden van de batterij, wanneer de primaire spanning aanwezig is. Indien de primaire voedingsspanning uitvalt, opent de transfer switch en worden de verbruikers door de batterij via de inverter gevoed. Met de inverter altijd aan en aangesloten op de verbruikers, geeft dit type UPS aanvullende filtering eigenschappen op transints in vergelijking met een STANDBY UPS.
Standby UPS
De standby UPS is het meest gebruikte type UPS bij werkstation computers. De werking is als volgt: In het diagram staat de transfer switch op de gefilterde AC input als de primaire voeding (doorgetrokken lijn pad) en schakelt naar batterij-inverter bedrijf als back-up voeding indien de primaire voeding uitvalt. Bij het uitvallen van de primaire AC voeding moet de transfer switch de aangesloten verbruikers omschakelen naar batterij-inverter bedijf als back-up voeding (gestippelde lijn pad). De inverter start alleen als de primaire voeding uitvalt, vandaar de naam Standby UPS. Met een goed filter en overspanning beveiliging beveiligd een standby UPS tegen netvervuiling en overspanningen.
Standby-Ferro UPS
De standby-Ferro UPS was ooit de belangrijkste UPS in het 3-15kVA gebied. Dit ontwerp is gebaseerd op een speciale transformator met drie spoelen (power connections). De primaire voeding pad is vanaf de AC voeding door een transfer switch, door de transformator naar de UPS verbruikers. In het geval van een uitval in de primaire voeding, opent de transfer switch en neemt de inverter de voeding van de aangesloten verbruikers over.
Bij de Standby-Ferro UPS is de inverter in stand-by mode. Hij start wanneer de primaire voedingsspanning uitvalt en de transfer switch opent. De transformator heeft een speciaal ‘Ferro-resonant’ vermogen en daardoor een beperkte spanning regeling en golfvorm ‘shaping’. De isolatie van AC transients door de Ferro transformator is even goed of beter dan ieder ander filter, maar de Ferro transformator produceert enorme spanningsvervorming en transients in de uitgangsspanning welke slechter zijn dan een slechte AC voedingsspanning. Ondanks het stand-by ontwerp UPS genereert de Standby-Ferro UPS een grote warmteontwikkeling door het lage rendement van de Ferro-resonant transformator. De transformatoren zijn ook groot in vergelijking tot een gewone isolatie transformator.

Delta Conversion On-Line UPS
Dit UPS design is verkrijgbaar in de vermogens van 5kVA to 1.6MW. Vergelijkbaar met de Double Conversion On-Line type UPS voedt de Delta Conversion On-Line UPS altijd de aangesloten verbruikers via de inverter. De extra Delta Converter voedt ook de inverter uitgang. Bij een uitval van de primaire voedingsspanning vertoont dit UPS design een identiek gedrag als de Double Conversion On-Line UPS.
De Delta Conversion On-Line UPS heeft dezelfde uitgang karakteristiek als de Double Conversion On-Line design. De ingang karakteristiek is vaak anders. Delta conversion on-line design geeft een dynamisch gecontroleerde, power factor gecorrigeerde ingang zonder gebruik van inefficiënte filters. Belangrijke reductie van energie verliezen is hierbij het grootste voordeel. De power factor gecorrigeerde ingang geeft een grote tolerantie voor gebruik met alle denkbare generatorsets en beperkt de noodzaak voor het verzwaren van bekabeling en oversizing van generatoren.

 

Neem contact met ons op