Olympiaschool

Terug naar alle referenties

Renovatie Olympiaschool

Geschiedenis
Het gebouw van de Olympiaschool is in 1933 gebouwd om drie scholen te huisvesten. Het ontwerp kwam van publieke werken. Deze dienst ontwierp na de Olympische spelen van 1928 vele gebouwen en ook het stratenplan van de buurt om de school heen.

De bedoeling was en is ook lange tijd geweest om drie scholen in het gebouw te huisvesten.

Wanneer je voor het gebouw staat en bij de hoofdingang naar links kijkt zie je het deel dat bestemd was voor de Moriaschool (aan de achterkant van de school zie je deze naam nog boven de vroegere ingang staan). Later de MULO school en nog later de MAVO-Zuid.

Het middengedeelte werd zo gebouwd dat de wanden (volledig bestaand uit ramen) opengezet konden worden. Zo kon je op de zonkant op het balkon zitten, maar ook aan de schaduwkant. Als naam werd gekozen ‘De Spartaschool’, de openluchtschool voor het gezonde kind.

Heel vooruitstrevend voor die tijd, werden de vloeren centraal verwarmd. In het rechtergedeelte werd eveneens een lagere school gevestigd.

De twee gebouwtjes voor de school waren open en de bedoeling was dat daar de kinderen ’s middags konden rusten in de open lucht. Later zijn de gebouwtjes van een gevel voorzien en kregen ze een andere bestemming.

Na het invoeren van de Mammoetwet werden de kleuterklassen, die oorspronkelijk in de Agamemnonstraat gevestigd waren, ook in het gebouw gehuisvest. Daarom werd het rechtergedeelte ook bij het gebouw betrokken.

Bij de samenvoeging van kleuterschool en lagere school, in 1985, vervielen de namen ‘Spartaschool’ en kleuterschool ‘De blauwe reiger’ en is de naam ‘Olympiaschool’ bedacht, omdat we onderdeel uitmaken van het zgn. Olympisch kwartier.

Verbouwing
Uit bovenstaand blijkt dat de indeling van de school niet meer voldeed aan de huidige veiligheidsvoorschriften aan bv vluchtwegen.
De school is dan inwendig op diverse schachten geheel gesloopt inclusief de installatie.
Gevels, wanden en vloeren met tegels vielen onder monumentenzorg en zijn derhalve behouden en daar waar tegels en/of vensterbanken ontbraken of te zwaar waren beschadigt zijn deze weer op maat en kleur door een gespecialiseerde tegelfabrikant vervaardigd.

Tevens is in het hele pand de aanwezige asbest verwijderd.

Voor de installatie was het eigenlijk geen verbouwing maar een nieuwe installatie  in een te verbouwen monumentaal pand met alle on- en mogelijkheden.
Door een goede communicatie en tussen alle partijen zijn de onmogelijkheden bouwkundig en installatietechnisch opgelost.

Tijdens de verbouwing heeft de school een gedeelte van het speelterrein in een noodlocatie de verbouwing van dichtbij meegemaakt.

Projectomschrijving

 • Aarding- en potentiaalvereffeningsinstallatie
 • Licht- en krachtinstallaties
 • Verdeelinrichtingen
 • Kanalisatie
 • Armaturen
 • Nood- en vluchtwegverlichting
 • KNX lichtsturingssysteem
 • Brandmeldinstallatie
 • Inbraak- en intercominstallatie
 • Toegangscontrole systeem
 • Data installatie cat 6A gecertificeerd
 • Zonweringsinstallatie
 • Inspectie NEN 3140

Elsenga heeft alle elektrotechnische disciplines in huis. Onze 24-uurs serviceorganisatie staat ook buiten kantooruren voor u klaar in het geval van een storing. Wat zijn uw wensen?

Bel mij